سوره الرحمن سوره ۵۵ از قرآن است و ۷۸ آیه دارد و در مکه نازل شده است.
این سوره به طور کلی بیانگر نعمتهای مختلف معنوی و مادی خداوند است که بر بندگان خود ارزانی داشته و آنها را غرق در آن ساخته است به طوری که می توان نام این سوره را "سوره رحمت" یا "سوره نعمت" گذارد و به همین دلیل با نام "الرحمن" که رحمت واسعه الهی را بازگو میکند آغاز شده و با جلال و اکرام الله پایان گرفته است و ۳۱ بارجمله ﴿فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ﴾ که به وسیله آن از بندگانش بر نعمتهای خود گواه می گیرد در آن ذکر شده است .
می توان محتوای این سوره را به چند بخش تقسیم کرد:
عباد الرحمن چه کسانی هستند؟؟
وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذِینَ یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً (فرقان63) وَ الَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَ قِیاماً (فرقان64)؛ و بندگان خداى رحمان کسانىاند که روى زمین بى تکبّر راه مى روند، و هر گاه جاهلان آنان را طرف خطاب قرار دهند (و سخنان نابخردانه گویند) با ملایمت(و سلامت نفس) پاسخ دهند.
و آنان براى پروردگارشان، در حال سجده و قیام شب زنده دارى مىکنند.
در این آیات، دوازده صفت از صفات ویژه ى «عِبادُ الرَّحْمنِ» بیان شده که بعضى اعتقادى، بعضى اجتماعى و بعضى اخلاقى است.
شاید مراد از «مشى» و حرکت آرام در زمین، تنها نحوه ى راه رفتن نباشد، بلکه شیوه ى زندگى متعادل را هم شامل شود.
«هون» هم به معناى تواضع و مدارا و نرمخویى است و هم به معناى سکینه و وقار.
امام صادق(علیه السلام) فرمود: مراد از «هَوْناً» زندگى کردن بر اساس فطرت و هماهنگ با روحیه اى است که خداوند آفریده است. یعنى بندگان خدا، خود را به تکلّف و رنج و تعب نمى اندازند.(تفسیر مجمع البیان)
کلمه ى «سلام» در این جا به معناى سلامِ وداع با یاوه ها و برخورد مسالمت آمیز است.
چنان که دربارهى حضرت ابراهیم(علیه السلام) مىخوانیم: همین که عمویش او را طرد کرد و گفت: از من دور شو، ابراهیم گفت: «سَلامٌ عَلَیْکَ سَأَسْتَغْفِرُ لَکَ» (مریم، 46 تا 47) خداحافظ، به زودى براى تو از پیشگاه خداوند طلب آمرزش خواهم کرد.
«بیتوته» به معناى شب زندهدارى است، خواه تمام شب یا نیمى یا بخشى از آن.
حضرت على(علیه السلام) در وصف پارسایان مى فرماید: «اما اللیل فصافون اقدامهم»؛ آنان شبها در حال قیام و شب زنده دارى اند، آنان عابدان شب، و شیران روزند.(نهج البلاغه، خطبه همام)
پیامهای آیه:
1ـ بالاترین مدال براى انسان، مدال بندگى خداست. «وَ عِبادُ الرَّحْمنِ» زیرا انتساب به بى نهایت، انسان را بالا مى برد.
2ـ رفتار هر کس، نشان دهنده ى شخصیّت اوست. «عِبادُ الرَّحْمنِ ... یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً» (بندگان خاص خداوند، مظهر تواضع هستند.)
3ـ اسلام، دین جامعى است که حتّى براى چگونه راه رفتن برنامه دارد.«یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً»
4ـ ایمان و اعتقاد انسان، در رفتار شخصى او مؤثّر است. «عِبادُ الرَّحْمنِ ... یَمْشُونَ»
5ـ تواضع، ثمره ى بندگى و نخستین نشانه ى آن است. «هَوْناً»
6ـ سرچشمه ى مدارا و نرمخویى بندگان خدا، ایمان است، نه ترس و ضعف آنان. «عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذِینَ یَمْشُونَ» ...
7ـ وقار و نرمى از بارزترین صفات مؤمن است. «یَمْشُونَ ... هَوْناً»
8ـ تواضع نسبت به همه ى مردم لازم است. (نسبت به زن و مرد، کوچک و بزرگ، دانا و نادان). «یَمْشُونَ ... هَوْناً ... قالُوا سَلاماً»
9ـ با جاهلان مقابله به مثل نکنید. «إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً»
10ـ مُدارا و حلم و حوصله، از صفات بارز مؤمنان است. «قالُوا سَلاماً»
11ـ تواضع باید هم در عمل باشد، «یَمْشُونَ ... هَوْناً»، هم در کلام، «قالُوا سَلاماً» و هم در عبادت. «سُجَّداً وَ قِیاماً»
12ـ با افراد نادان و فرومایه مجادله نکنید. «قالُوا سَلاماً» (آنان سخنى در شأن خود مى گویند، ولى شما سخنى عالمانه و کریمانه بگویید)
13ـ بهترین وقت عبادت، شب است و بین شب و نماز و مناجات، رابطه محکمى است. «یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ» (فضاى آرام، دورى از ریا، تمرکز فکر، از برکات شب است)
14ـ شب زنده دارى و استمرار و تداوم عبادت، نشانه ى بندگان خاصّ خداوند است. (فعل مضارع «یَبِیتُونَ» نشانه ى استمرار است)
15ـ آنچه به عبادت ارزش مى دهد، اخلاص است. «لِرَبِّهِمْ»
پروردگارا! ما را از بندگان خاصت قرار ده و توفیق کسب ویژگیهاى صفات عباد الرحمن را به ما مرحمت کن.
منابع:
1- تفسیر نور ج 8
2- تفسیر نمونه ج 14
3- تفسیر مجمع البیان
4- نهج البلاغه، خطبه همام
منبع:تبیان
معناي لغوي اسم شريف رحمان
رحمت در لغت، به معناي رقت، نرمي و انعطاف نفساني است که مستلزم تفضل و احسان مي باشد ولي اين معنا در وجود باري تعالي صحيح نيست؛ زيرا انفعال، نقص است و نقص در خداوند راه ندارد رحمت درباره خداوند به معناي افاضه خير و عنايت به نيازمندان است؛ از اين رو مرحوم فيض کاشاني درباره دو اسم شريف رحمان و رحيم مي فرمايد:فرق رحمان با رحيم
با مراجعه به آيات و روايات، مي توان اين فرق را بين دو اسم شريف رحمان و رحيم فهميد که رحمان عنايت و شفقت و لطف خداوند به تمام مخلوقات است و رحيم، عنايت و لطف ويژه به مؤمنان است. امام صادق عليه السلام به اين فرق تصريح کرده و فرموده است:ارتباط هدايت و تزکيه و تهذيب با اسم شريف «رحيم»
در روايتي ديگر، امام صادق عليه السلام مي فرمايد:طاعات و عبادات الهي، مقدمه نزول رحمت
عبدالرحمن بن عوف از رسول خدا صلي الله عليه و آله نقل مي کند که خداوند فرمود:راز و نياز با خداي رحمان و رحيم
و انسان بايد از خداوند در مقام دعا و راز و نياز بخواهد که با فضل و رحمت گسترده خويش معامله کند و با خضوع و خشوع از او چنين بخواهد: يا رحمان يا رحيم يا ارحم الراحمين! به ما رحم کن، زيرا خود فرمودي:سبقت رحمت الهي بر قهر و غضبش
خداوند دوست دارد بندگانش به ريسمان فضل و رحمتش چنگ زنند و از همين رو رحمت او بر قهر و غضبش پيشي گرفته است؛ چرا که خداوند داراي اسما و صفات متعدد و مختلفي است که به اقتضاي حکمت و مصلحت الهي، بروز و ظهور مي يابد؛ ولي طبق اين فقره از دعاي شريف يا من سبقه رحمته غضبه (9) بروز و ظهور رحمتش، از غضبش بيشتر است.ضرورت تخلق به اسم شريف رحمان
چنگ زدن به اسم شريف رحمان براي انسان مؤمن خداجو که در پي تخلق به اخلاق الهي است، بسيار ضروري است، چرا که انسان سالک، با تفکر و تدبر در اين اسم شريف، معرفت و شناخت و محبتش به خداوند بيشتر شده و روح اميد و نشاط و جديت در سير الي الله در او زنده مي گردد و زمينه تخلق به اين صفت الهي برايش فراهم مي شود با تخلق به صفت رحمت و دلسوزي و مهرباني، زمينه آثار و برکات و صفات پسنديده ديگر فراهم خواهد شد.علت غفلت انسان ها از اسم شريف رحمان و رحمت الهي
متأسفانه انسان ها به دليل حب دنيا و زياده خواهي، از اين اسم شرف کاملاً غافل شده اند، تمام نعمت ها و فيوضاتي که در طول عمر و زندگي، از طرف خداوند به آن ها عطا شده توسط اين اسم شريف است؛ ولي حب دنيا و زياده خواهي، سلامتي و امنيت و نعمت هاي ديگر را به دست فراموشي سپرده و هميشه انسان را به فکر دستيابي به متاع هاي دنيايي دست نيافتني مشغول مي کند.کيفيت تخلق به اسم شريف رحمان و راهکار آن
براي دستيابي به اين صفت و اخلاق الهي و فراگيري کيفيت تخلق به آن بايد به نمونه هاي عيني و مصاديق کامل آن از کساني که متخلق به اين صفت الهي هستند، مراجعه کرد و سيره عملي ايشان را در اعتقاد و اخلاق و رفتار به تماشا نشست. اين مصاديق کامل عيني، سلسله جليل محمد و آل محمد صلوات الله عليهم اجمعين هستند که آيينه تمام نماي صفات جلال و جمال حضرت حقند. خداوند، در تعريف و تمجيد از مقام شامخ پيامبر بزرگوار اسلام صلي الله عليه و آله فرموده است:پي نوشتها:
1. علم اليفين. فيض کاشاني. به نقل از اسماء الهي از ديدگاه قرآن و عرفان نوشته رضا رمضاني.
2. شيخ صدوق، معاني الاخبار، ص 21.
3. احزاب، آيه 43.
4. نور، آيه 21.
5. اعراف آيه 56.
6. احزاب، آيه 43.
7. بقره، آيه 155-157.
8. اعراف، آيه 156.
9. بحار، ج 95، ص 232، باب 2، اعمال خصوص يوم العرفه و ليلتها.
10. زمر، آيه 53.
11. آل عمران، آيه 159.
12. انبياء، آيه 107.
13. قلم، آيه 4.
14. انبياء، آيه 107.
15. توبه، آيه 128.
صفحه قبل 1 صفحه بعد